Vad är och innebär monarki?


Monarki är när ett land har en kungafamilj. Monarki innebär att det är en ledare som sitter en hel livstid och inte en kort period samt att tronen går i arv. Det vill säga att ledaren förstfödda barn tar över tronen. Det innebär att det är kungafamiljer som styr ett land gör att landet blir monarki.

 

Ett exempel på ett land har monarki är Sverige. Trots att vårt land styrs av demokrati och att vi har en regering och en stadsminister som styr mest, så har vi en kungafamilj. Dock har kungafamiljen inte speciellt xmycket makt i Sverige men det gör fortfarande att Sverige är ett land med monarki.

Vanligare med monarki förr

Som sagt så innebär monarki att det är en ledare som sitter livstid och sedan ger vidare tronen till en arvinge. Det var vanligare med monarki förr då det generellt var vanligare med kungafamiljer. Allt fler längder har gått över till att ha demokrati med en ledare eller diktatur. Det finns fortfarande 29 länder i hela världen som har monarki, men det är inte lika många länder som fortfarande har kungen som styr. Många länder har som Sverige att de har en kungafamilj men att kungen inte har speciellt mycket makt.

Både kung och drottning kan styra

I Sverige har vi haft monarki extremt länge. Förr i tiden var det endast en kille som kunde vara kung, men med tanke på att samhället blir allt mer jämställt så kan även en tjej bli drottning och vara högst uppsatt i kungafamiljen. Många tror och blandar ihop gamla sägner med verkligheten, och tror att om kungen skulle gå bort så skulle kungens fru, det vill säga drottningen ta över tronen. Så är det inte. Den som tar över tronen är kungaparets barn som föddes först. Det kallas för antingen kronprins eller kronprinsessa. Idag har vi en kronprinsessa som heter Victoria och hon har även fått en dotter som så småningom kommer bli kronprinsessa. Dotter till kronprinsessan Victoria heter Estelle. De andra som föds efter kronprinsessan eller kronprinsen är bara prins eller prinsessa. Skulle det vara så att både kungen och kronprinsessan i Sveriges fall skulle gå bort och att kronprinsessans barn Estelle inte skulle vara myndig så skulle barnet efter kronprinsessan Victoria ta över tronen fram till att Estelle blir tillräckligt gammal och mogen för det.

Monarkin förr var striktare

I en monarki förr i tiden så var det kungen som bestämde vilket inte alltid var så bra. Med tanke på att kungen tog över tronen av sin tidigare far så var det ju inte helt självklart att han ville det. Vill inte en person styra ett land blir det oftast inte så bra av det. Därav är det många som anser att det är bättre att rösta fram en person som själv har valt att sätta sig in i den politiska branschen. Dessutom förr i tiden så ville man endast ha en son som barn med tanke på att sonen var den enda som kunde ta över tronen. Fick man en dotter var man inte lika nöjd för det.