Vad är och innebär en republik?


En republik innebär att ledaren i landet är vald fram av folket och får endast styra under en kortare period. I de allra flesta länder brukar man säga att man får styra i 4 år och sedan blir det ett omval och då får hela landets befolkning rösta om och välja samma ledare eller en ny ledare. I vissa land får endast en ledare sitta på tronen två val i rad. Exempel på detta är USA som valde sin första mörkhyade president år 2008. Hans namn var Barack Obama och han satt på tronen fram till 2012. Sedan vart det omval och få röstade det amerikanska folket för honom igen, vilket innebar att han fick sitta på tronen mellan 2012 och 2016 också. Sedan vid valet 2016 fick han inte delta längre eftersom han redan då hade suttit på tronen två år i rad. Skulle han vilja så får han ställa upp i nästa val som är 2020, men det är inte så många som väljer att börja om. I en republik där ledaren blir vad av folket är det givetvis väldigt rättvist val men det innebär också att ledarna gör vad som helst för att bli valda. Det innebär att de kan lova saker som det sedan inte kan hålla om de blir valda till president eller stadsminister. De är oftast en stor valkampanj varje gång det är val där kandidaterna för varje parti åker runt om i landet och håller tal och där med försöker övertyga befolkningen om att de ska rösta på dem för då ser det här och det här.

Elektorer som avgör

USA har ett speciellt valsystem. Det är nämligen så att det inte är varje enskilde individs röst som räknas utan det är elektorer som räknas. Vad är då elektorer? Jo, ju större delstaten i USA är, desto fler elektorer har den. Vid ett val i USA finns det endast två att rösta på, antingen är det republikanerna eller så är det demokraterna. Beroende på vilket parti som vinner i delstaten så vinner de även delstatens elektorer. När valen sedan är klart räknas antal elektorer och den som har mest elektorer på sin sida vinner valet. Detta system kan anses vara orättvist eftersom det i många fall har skett att den kandidat som förlorade valet fick flest röster men förlorade i de stater som hade flest elektorer. Detta system är USA ensamma om att ha i världen. Det är vanligare att man har diktatur eller demokrati fast endast med ett parti att rösta på, vilket blir diktatur.

Demokrati i Sverige

I Sverige har vi demokrati. Det finns olika partier man kan rösta på, där partierna tillsammans bildar allianser. Det innebär att man i princip samarbetar. Beroende på hur många röster partiet får i valet får paritet olika mandat. Det innebär att man får ha olika många personer i riksdagen, som sedan kan rösta när det sker. I riksdagen sitter 349 personer, just för att det inte ska bli jämnt när man röstar om saker och ting.