Republiker som vi har i världen


Det finns massvis med republiker runt om i världen. USA är en av de större republikerna. Frankrike är en republik. Det innebär att man har en ledare som är fram vald av folket och sitter under en kortare tid om ett land är en republik.

I USA är det demokrati och där med republik. Många undrar vad det är för skillnad på demokrati och republik, men båda innebär att folket får rösta fram vem som ska leda landet. Då är det en person som leder landet och får utse personer som kan göra lite jobb åt honom. Det innebär också att den som sitter på tronen endast får sitta ett kort tag. Ett kort tag är inte några månader utan det är oftast 4 år. I USA får ledaren sitta på tronen i 4 år.

Inte samma system i Sverige

Varför Sverige inte är en republik är för att de har inte riktigt samma system, utan i Sverige är det flera partier som styr, fast vissa har mer makt än andra beroende på hur många röster de fick i valet. Sverige är en monarki som några andra länder eftersom vi i Sverige har en kungafamilj. Kungafamiljen har en kung och kungens fru är drottningen. Många tror att om kungen skulle gå bort så skulle drottningen ta över tronen, men det stämmer inte. Den som tar över tronen är kronprinsen eller kronprinsessan, det vill säga det barnet som kungen och drottningen födde först.

Argentina är även en republik, vilket innebär att det är demokrati men endast en ledare. Argentina ligger i södra och lite av de centrala delarna av Sydamerika. Det är ett relativt avlångt land som i vissa delar är relativt fattigt. De är som sagt en republik och deras ledare idag år 2016 heter Mauricio Marci. I landet pratar man spanska vilket är ganska dominerat i Sydamerika.

Många republiker i världen

Som du säkert förstår men som du även läste tidigare så finns det många republiker i världen. Vissa är mer större än andra och vissa är mer hårda än andra. De flesta länder har någon gång haft diktatur men med tanke på att olika organisationer ständigt kämpar emot diktatur så kommer det allt fler demokratiska länder i världen. Vissa är som i Sverige att man får rösta på flera olika partier och att varje parti får mandat i riksdagen beroende på hur många procent röster de får. Vissa har som i USA att det är en person som är president och styr i landet. Givetvis har presidenten i bland annat USA som i dagens läge är Donald Trump, har sitt parti som är republikanerna bakom sig men det är han som styr allt och det behöver inte röstas för att hans order ska gå igenom. Detta finns det delade åsikter om det är bra eller dåligt, men det anses att ju mer man röstar desto mer rättvist är det. Men ibland kan det vara skönt att ha en person man har valt och låta personen göra alla val så man slipper tänka så mycket på det.