Kungafamiljerna vi har i Europa


Sverige är inte det enda landet i Europa som har en kungafamilj. Det finns 10 andra länder  i Europa som har monarki, det vill säga en kungafamilj. Alla dessa länder har inte kungafamiljen som styr landet, men några har det. De 10 andra länderna, då man inte räknar med Sverige, är Danmark, Norge, Storbritannien, Wales, Nederländerna, Belgien, Spanien, Liechtenstein, Luxemburg och Monaco. Som du säkert känner till så är Storbritannien ett land som styrs av kungafamiljen. Där är det Drottning Elizabeth som styr. I Danmark är det likadant, att det är en drottning som styr. När en drottning gifter sig med en man som inte är från någon kungafamilj så kan inte han bli kung. Det betyder alltså i Danmarks fall att drottningen har gift sig med en man vid namn Henrik men han blir kallas för Prins Henrik med tanke på att han inte kommer från en annan kungafamilj. Drottningen i Danmark heter Margrethe Alexandrine Ingrid. Hon blev Danmarks drottning år 1972 då hon tog över tronen av hennes far Kung Frederik som dog 1972.

Monarkin i Norge

I Norge är det även monarki, det vill säga att de har en kungafamilj. Kungen i Norge heter Harald den femte, drottningen heter Drottning Sonja och gifte sig med kungen när han var en kronprins. Deras förstfödde barn var en kille vid namn Haakon. Haakon är gift med en tjej vid namn Mette-Marit och är kronprinsessa. De två har två barn tillsammans och Mette-Marit har ett barn sedan innan. Deras förstfödde barn tillsammans heter Prinsessan Ingrid Alexandra. Deras andra barn tillsammans är Prins Sverre Magnus. Mette-Marit hade en son sedan tidigare med Morten Bort, han heter Marius Borg Hoiby. Efter att kungaparet fick Kronprins Haakon så fick de Prinsessan Märtha Louise som är den fjärde på tur till den norska kungatronen.

Kungafamiljerna i Norden är relativt lika

Som du ser så ser kungafamiljerna i norden relativt lika ut, att folk gifter in sig med personer som inte kommer från en annan kungafamilj. Det var mer vanligt förr i tiden, då man var tvungen att gifta sig med en annan kunglighet för att det skulle behålla att vara kungligt. Då kunde vissa vara tvungna att gifta sig även fast man inte var kär eller om man inte ens hade träffats. Det var sådant som ens föräldrar kunde bestämma. Exempelvis så kommer svenska kungafamiljen från Frankrike från början. Det hör man på efternamnet, Bernadotte. Det kommer från Frankrike för att de en gång har gift sig men en fransk kung eller drottning. Som du märker så sträcker det sig långt bak i tiden och har funnit i många århundraden och kommer säkerligen att fortsätta. Allt fler förlorar tyvärr sina kungafamiljer och går över till endast en ledare. Vissa har till och med endast en diktator trots att världen jobbar för att få bort diktatur och kan sedan få in demokrati. Dock är det inte så många i dagens läge som inför en kungafamilj, utan de som har en kungafamilj har haft det sedan länge och kommer fortsätta ha det.